Subscribe:

Familia din Mehedinți

Soții Șărămăt au deja doi copii, dar, spun ei, și-au dorit să mai aibă unul. S-au gândit ca Mariana Șărămăt să obțină atestat de asistent maternal pentru a ușura procedura de adopție. Asistentul maternal are prioritate la adopția copilului pe care îl ia în grijă. S-au întors acasă de la centru cu două fetițe, Andreea și Sorina. Cea din urmă a ajuns într-un centru de copii din județul Mehedinți când avea aproape 3 ani, după ce mama sa a fost decăzută din drepturi. Șase luni mai târziu, asistenta maternală depunea cerere de adopție pentru Andreea, care i-a fost acceptată. Nu și pentru Sorina. ”Nu aveam posibilități să le luăm pe amândouă. Ne-au spus că nu avem suficiente condiții”, spune Mariana Șărămăt.
 Pot adopta însă doar cetățeni români stabiliți în străinătate. Copilul devine adoptabil internațional dacă timp de un an nu a fost acceptat de nici o familie din România. Singura familie care a dorit-o pe Sorina când i-a văzut fotografia locuiește în SUA. Gabriel și Ramona Săcărin s-au stabilit în New York Lucrează amândoi în domeniul medical și în urmă cu câțiva ani s-au gândit să adopte un copil. Am plecat pe ideea că acceptăm pe oricine ne-ar da. Am vrut să dăm o șansă unui copil din țara în care venim. Avem și un istoric de adopții în familia noastră și am vrut să mulțumim cumva prin asta, să răsplătim ceva bun cu ceva bun. Iar fiica noastră, Ava, după ce a jucat la un moment dat la școală într-o piesă de teatru în rolul unei orfane, ne-a spus că și-ar dori o surioară și că ar trebui să ajutăm un copil fără familie”, au mărturisit pentru Libertatea soții Săcărin.
Familia Șărămăt s-a împotrivit însă plecării ei și a intervenit parte în proces, depunând mai multe cereri de obținere a certificatului de adoptator, în timp ce procedura de adopție demarată de cealaltă familie era în desfășurare.