Subscribe:

Trei rețete senzaționale de îngheţată

Îngheţată espresso
Ingrediente
½ ceaşcă lapte
¾ ceaşcă zahăr tos
½ ceaşcă boabe de cafea întregi, prăjite
un praf de sare
½ ceaşcă smântână pentru frişcă
5 gălbenuşuri
¼ linguriţă extract de vanilie
¼ linguriţă espresso fin măcinat
boabe de cafea
Punem într-o cratiţă, la foc mic, laptele, zahărul, boabele de cafea, sarea şi ½ ceaşcă smântână. Când amestecul e cald, acoperim cu un capac, închidem flacăra şi lasăm să se răcească. După o oră încălzim din nou amestecul. Turnăm smântâna rămasă într-un castron mare. Într‑un bol amestecăm gălbenuşurile şi turnăm compoziţia de lapte cald, amestecând constant. Vărsăm totul din nou în cratiţă şi aşezăm la foc mediu, amestecând până se îngroaşă. Apoi, compoziţia se strecoară în bolul cu smântână. Se încorporează vanilia şi espressoul fin măcinat, amestecând pe o baie de gheaţă până se răceşte, după care dăm la congelator 3-4 ore.
Îngheţată de caramel
Ingrediente
150 g zahăr (sau 200 g, dacă vă place mai dulce)375 ml lapte
2 linguri amidon400 ml smântână pentru frişcă
Punem zahărul într- o cratiţă şi-l caramelizăm la foc mic. Atenţie, să nu se ardă prea tare, căci devine amar. Turnăm încet 250 ml lapte şi fierbem până se topeşte caramelul. Între timp, dizolvăm amidonul în restul de lapte, apoi turnăm în cratiţă peste caramel. Amestecând continuu, fierbem până când compoziţia începe să se îngroaşe, rămânând ca o peliculă fină pe dosul lingurii. Dăm deoparte, lăsăm să se răcorească puţin, apoi adăugăm smântâna pentru frişcă. După ce s-a răcit complet, punem într-o caserolă şi dăm îngheţata la congelator.