Subscribe:

Modificarile placii unghiale



Exista mai multe tipuri de modificari ale placii unghiale si pentru a fi mai usor intelese de cei care lucreaza manichiura pedichiura o sa le impart in trei categorii distincte:
Modificarile de consistenta a placii unghiale
Unghiile au consistenta diferita de la persoana la persoana. Acest lucru poate fi congenital atunci cand unghiile sunt sanatoase. Daca intervin factori ca: anemia, avitaminoza A,B6 si C, osteoporoza, intoxicatie cu arsenic sau contactul cu agenti chimici si solventi atunci unghiile pot suferi modificaride consistenta.
Unghii ingrosate se intalnesc in pahionichia congenitala. Unghiile se pot ingrosa si odata cu varsta, cand toate tesuturile isi pierd din proprietati. In general unghiile au in compozitie un procent scazut de apa si grasimi.
Unghiil moi sunt asociate cu hapalonichia si distrofia matriceala. In compozitia unghiilor se gasesc mai multe grasimi decat au unghiile nevoie, iar in acest caz, straturile de cheratina se dezlipesc unele de celelalte, lucru vizibil indeosebi in zona bordului liber(unghii exfoliate).
Unghii sfaramicioase apar datorita excesului de apa din placa unghiala. Procentul ideal este de 18%, iar daca acesta este mai mare, cheratina se destabilizeaza si unghiile devin friabile si se despica in varf.
Santurile transversale sau linii Beau sunt indicatoare ale unor stari phihologice, lucru descoperit de doctorul Beau in 1846. Se intalnesc cu precadere la copiii sugari sau la femeile aflate la menstra. Latimea santului transversal relateaza durata bolii care a afectat matricea. Daca aceasta dureaza mai mult de doua saptamani, santul poate imparti placa unghiala si in unele cazuri cade unghia.
Onichia punctata sau pitting-urile arata ca gropitele unui degetar. Dimensiunea si adancimea gropitelor pot varia in functie de gravitatea bolii sau a conditiilor in care apar. Acesta afectiune a unghiilor poate aparea intr-o forma grava daca persoana sufera de psoriazis sau eczema. Unghiile cu gropite cresc mai repede decat cele sanatoase.Ca si “modificarile de forma ale unghiilor” care sunt deranjante din punct de vedere estetic si modificarile placii unghiale ridica probleme atat tehnicienilor de manichiura pedichiura care nu stiu sa trateze cum trebuie aceste probleme, cat si clientelor care si-ar dori unghii lungi sau unghii naturale cu aspect sanatos